zaterdag 11 januari 2020

Maassluis boekt tweede winst in de RSB

Ik moet al een tijdje aan een verslag van de RSB wedstrijd tegen De Pionier beginnen. De live uitzending van het Tata Steel schaaktoernooi houdt mij echter gepreoccupeerd. Als Jorden van Foreest zijn partij wint, zo rond 19:45, kruip ik eindelijk achter het toetsenbord.

Afgelopen donderdag traden wij dus aan tegen het team van De Pionier. Ze spelen in een mooie zaal, goed verlicht, en met mooi materiaal en niet te vergeten is de zaal verwarmd ;-). De catering is goed en goedkoop, kortom een klein schaakparadijsje aan de rand van het RSB koninkrijk.

Om boven de degradatiestreep te komen, was een overwinning welkom. Gelukkig konden we in de sterkste opstelling spelen. Aan de hoogste borden zouden we het moeilijk krijgen, en dat bleek voor Marcel en ondergetekende dan ook een zware avond. We waren zeker niet zonder kansen, maar uiteindelijk verloren wij aan de topborden.

Gelukkig werd dit gecompenseerd aan bord 3 door Arjen, die aantoonde dat het loperpaar een aardige troef is in het eindspel. Keurig wist hij een klein voordeel uit te bouwen naar winst. Jos, aan bord 4 was toen al klaar. Naast dat hij veel tijd voorstond heb ik niet veel meegekregen van zijn partij.

Michael mocht tegen Hans van Calmthout aantreden, voor mij een oude bekende. Enige weken speelden wij met onze "andere" verenigingen nog voor de KNSB. De pionnenstructuur van Hans was beduidend minder dan die van Michael, en ook hier een vol punt.

Als ik een partij van Gert achter de zwarte stukken zie, heb ik het idee alsof hij steeds met dezelfde partij bezig is. Zal wel aan mij liggen. Hij wist ditmaal het volle punt binnen te halen. Aangezien Dirk remise had gespeeld, was de winst binnen en ging de partij van Paul aan bord 8 om de baard van de keizer.

Paul (links) tegen Rik Verhey

Niettemin bleek dit nog wel interessant. Er verscheen namelijk een toreneindspel op heb bord met nog slechts één pion voor wit. Aangezien Paul's koning voor de pion stond, en de toren op de zesde rij, leek het of hij de Philidor verdediging kende. Dan zou de partij in remise eindigen.
Helaas bleek Paul niet bekend met de opstelling, of was hij het vergeten. Zijn tegenstander wist een stelling te creëren waarin de pion toch promoveerde. Dus bleef Maassluis "steken" op 3.5-4,5. Winst dus!


  De Pionier 1      1866 - Maassluis 1       1800 3½ - 4½
1. Ricardo Klepke     2264 - Marcel Bergen      1849 1 - 0
2. Ernstjan Pluim Mentz  2096 - Martin van der Hidde  1972 1 - 0
3. Mark van Putten     1932 - Arjen Kouwenhoven    1961 0 - 1
4. Dik van der Pluijm   1765 - Jos Kruidenier     1884 0 - 1
5. Hans van Calmthout   1794 - Michael Kroes      1816 0 - 1
6. Thijs van Dam      1584 - Gert Dijkstra      1748 0 - 1
7. Jan van Dam       1730 - Dirk Brijs       1695 ½ - ½
8. Rik Verhey       1763 - Paul Blok        1474 1 - 0

Foto en tekst: Martin van der Hidde


Ter lering ende vermaak hier nog wat studievoer voor de mensen die niet met de Philidor opstelling in het toreneindspel bekend zijn. Klik op de link.

Nederlandse uitleg in tekst

Wikipedia, in het Engels

Yasser Seirawon legt uit op youtube...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten