dinsdag 19 februari 2019

Ronde 19: Jean-Paul zaait paniek!!

Er werden vijf partijen gespeeld, waarbij de top drie geen punten lieten liggen.

Hadden Jos Kruidenier en Marcel Bergen het relatief makkelijk tegen hun tegenstanders, Martin van der Hidde moest het hebben van een foutieve combinatie van Jean-Paul na een lange avond schaken.
Jean-Paul heeft een originele manier van spelen. Dit levert af en toe korte partijen op zodat ik een vroegertje heb. Maar ik heb ook wel van Jean-Paul verloren na een reeks van meer dan 50 partijen ongeslagen. Het is dus altijd oppassen geblazen. Er is op papier een ratingverschil van meer dan 600 punten, maar dit verschil bestaat alleen op papier..... In de interne staat hij op plaats 5. Maar met het hoogste aantal winstpartijen van het hele veld. Remises speelt hij niet......

JP, spelend met wit, heeft een uitstekende stelling opgebouwd. Hoewel ik hier drie pionnen voor sta, is het in hogere zin uit. Stockfish 10 geeft een voordeel van meer dan twee pionnen aan voor wit. Aangezien wit drie pionnen achter staat betekent dit een volle toren voorsprong. Dan sta je gewonnen.

Stelling na 21. Da7 van wit.

Als je deze stelling bekijkt zie je dat zwart helemaal klem staat. Paard en loper mogen niet spelen vanwege mat of materiaalverlies. De zwarte toren op h8 staat totaal afzijdig. Wit kan rustig het paard bij de aanval gaan betrekken. Via b3 en c5 dreigt dan Pd7 mat. De vraag is of zwart hier veel tegenover kan stellen. Ik had mij reeds neergelegd bij een nul.

Een paar zetten later geeft JP zijn loper op d8 om een combinatie te spelen waar materiaalwinst lonkt.


Stelling na 24. Txd8

Wit speelt 25. Txe7 Dit lijkt te winnen, na Pxe7 26. Dxe7 Kg8 27. Dxd8 heeft wit een stuk gewonnen. Maar zwart speelt 25. ... Pf6! en de stelling is nu remise. Wit kan de zwarte toren met zijn dame aan blijven vallen en er volgt dan 3x dezelfde stelling met remise.
Maar helaas voor JP grijpt hij mis, en na Te8+ (zie onderstaand diagram) verliest hij een volle toren.

Stelling na 26. Te8+

Ik kruip door het oog van de naald. Een bijzonder goede partij van JP die zeker een andere afloop verdiend had. Zo blijf ik in de race voor het kampioenschap. Nu maar hopen dat Jean-Paul wat andere kandidaten voor de titel pootje kan lichten. ;-)


De uitslagen: Marcel Bergen – Dirk Brijs 1-0, Jean Paul Schriks – Martin van der Hidde 0-1, Jos Kruidenier – Hans Quack 1-0, Paul Blok – Jan Spoor 1-0 en Peter Swart – Koos Stolk 1-0.

Auteur: Martin van der Hidde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten