dinsdag 5 februari 2019

Ronde 17 senioren

Een schaakpartij kun je verliezen door vele factoren. Om maar wat te noemen: een duidelijk verschil in rating (aanduiding speelsterkte); strategische en tactische fouten tot aan blunders toe; vermoeidheid na een lange werkdag; concentratieverlies omdat het wel erg laat wordt; een woordenwisseling met je partner die nagalmt... En het zat er tijdens de afgelopen speelronde weer allemaal in. Koplopers Marcel Bergen en Martin van der Hidde verzilverden hun ratingsurplus, Dirk Brijs profiteerde van een inzinking van zijn tegenstander in de eindfase. Jean Paul Schriks zette zijn opmars voort en klom daarmee naar de 5e plaats op de ranglijst.
Wat de reden van je verlies ook mag zijn: aan het eind van de partij geef je de winnaar beleefd een hand en feliciteert hem/haar met de zege. Maar toch... de bekende schaker Hein Donner schreef ooit op lyrsiche wijze dat een verloren schaakpartij zo'n beetje het ergste is wat een mens kan overkomen. Goed verliezen is een kunst.
De uitslagen: Marcel Bergen - Paul Blok 1-0, Koos Stolk - Martin van der Hidde 0-1, Dirk Brijs - Jan Parre 1-0, Jean Paul Schriks - Hans Quak 1-0 en Jan Spoor - Peter Swart remise.
Auteur en fotograaf: Peter Swart


Geen opmerkingen:

Een reactie posten