zondag 11 april 2021

Een Koopman van Wilton-Fijenoord

Enige tijd geleden heb ik een van mijn Koopman-schaakklokken wat nader bestudeerd. Zoals op de foto's te zien is, hebben de wijzerplaten niet de bekende patentvlaggen (1), noch de naam Koopman.


Maar de onderkant van de schaakklok verraadt niet alleen de maker Koopman, we zien ​​ook het garantiestempel. Uit dat laatste kunnen we concluderen dat deze schaakklok eind jaren veertig van de vorige eeuw is gemaakt. En waarschijnlijk is hij in september ‘49 verkocht, want Koopman gaf twee jaar garantie. Voor mij heeft het meerwaarde als ik iets weet van de geschiedenis van de schaakklok. Gelukkig heeft de onderkant ook een speciale stempel; WF. Na wat onderzoek ontdekte ik dat het staat voor Wilton-Fijenoord (2). Het was vroeger een scheepswerf in Schiedam, zo'n 10 kilometer van waar ik woon. Bedrijven hadden in die tijd eigen sportverenigingen, in dit geval had Wilton Fijenoord ook een schaakvereniging. De schaakclub WF hield op te bestaan, net als de WF-werf. Maar er wordt nog steeds geschaakt bij twee clubs in Schiedam; HZP en Fianchetto. [Ik ben ook lid van laatstgenoemde. vereniging]

Rond de tijd dat deze klok werd gekocht, speelde WF tegen onze vereniging Maassluis. Ik vond een klein artikel welke ik heb bijgevoegd. Dit stukje geschiedenis geeft voor mij een meerwaarde aan deze Koopman. Na ruim zeventig jaar doet de klok het, na jaren van hard werken, nog steeds wat aangeeft hoe betrouwbaar Koopmans schaakklokken in die tijd waren.

(1) Heel wat Koopman-klokken hebben patentnummer 65843 op de wijzerplaat. Dit Nederlandse octrooi is ingediend op 22 juni om 24 uur door Dr. U.J. Rutgers woonachtig in Arnhem. Het octrooi werd gepubliceerd op 16 januari 1950 en werd actief vanaf 15 juni 1950 en was 20 jaar geldig (vanaf de dag van indiening zou het octrooi vervallen op 21 juni 1964, gezien de betaling van jaarlijkse rechten). Het octrooi werd niet verlengd op 16 januari 1958 toen de octrooihouder de vereiste rechten niet betaalde. Het patent beschrijft een mechanisme op de vlag samen met een schaal op de wijzerplaat om de zichtbaarheid van de voortgang in de tijd (tot wanneer de vlag valt) te verbeteren. Dit weerhield dhr Koopman er niet van het patent op de wijzerplaat te publiceren.

Bron: https://chessclocks.relojesdeajedrez.org/the-koopman.../ artikel door John Van Veen

(2) info over de scheepswerf Wilton-Fijenoord

Martin van der Hidde


2 opmerkingen:

 1. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer info, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo allemaal, u bent op zoek naar een professionele binaire, forex- en Bitcoin-makelaar / -manager die u zal begeleiden en helpen bij het beheren van uw transactie en u zal helpen om binnen zeven dagen zinvolle winsten te maken, neem nu contact op met TD Ameritrade voor uw investeringsplan. om uw verloren investering in bitcoin / binair terug te krijgen Neem nu contact met hem op via whatsaap (+12166263236) of neem contact met hem op via zijn e-mailadres: (tdameritrade077@gmail.com)

  BeantwoordenVerwijderen