zaterdag 9 april 2022

Een bewogen afsluiting van de RSB competitie.

We hadden onze ruiten deze competitie reeds ingegooid in het onderlinge treffen met Erasmus. Er stond derhalve niets meer op het spel in de laatste ronde in en tegen Overschie. Op papier een makkelijke tegenstander gezien het ratingverschil. Nou, dat bleek wel anders uit te pakken!

We speelden in een zaaltje in de Grote Kerk van Overschie. Hoewel ik zelf niet stichtelijke opgevoed ben, kan ik de architectuur van deze kerk wel waarderen. Een mooie plek om te schaken!

Het spelverloop: Marcel, achter de witte stukken, wist heel snel te winnen aan bord 1. Een fout van zijn tegenstander was hier mede debet aan. Zelf was ik iets langer bezig maar mijn partij eindigde voor de derde keer deze week in een remise.

Vanaf dat moment ging het op een aantal borden fout Jos pakte een giftig a-pionnetje en moest dat met een nul bekopen. Bij Michael zag ik dat alle stukken op de eerste rij stonden op de koning (h2) en loper (d2) na. Dat zag er niet goed uit en ook hij moest de vlag strijken. 

En zo stonden we opeens achter. Toen ook Gert zijn partij verloor, en Arjen zijn partij in remise zag verzanden, stonden we opeens met 4-2 achter! Het was Aan Dirk en Paul om de stand gelijk te trekken. De partij van Dirk stond redelijk gelijk en Paul had een kwaliteit en pion meer. Dirk toonde aan dat de koning een sterk stuk is in het eindspel, een koningsmars naar a7 in een dubbele toren eindspel, in combinatie met een vrijpion deed zijn tegenstander de das om. 4-3

Het was aan Paul om het gelijke spel te bewerkstelligen. ondertussen was er een eindspel op het bord gekomen van T+pi vs P+pi. 

Paul's beroemde einspel.

Een remisestelling.... Maar Paul wist op het juiste moment zijn toren te ruilen voor het witte paard en pion. Het resterende eindspel K+pi vs K vergt inzicht in een eenvoudig mechanisme waar termen als sleutelvelden en oppositie het verschil tussen winst of remise betekent. Paul had deze kennis in huis, zodat we met een gelijkspel dit aparte seizoen af kunnen sluiten.

Voor de scores van de Maassluizers dit seizoen klik HIER


Arjen peinst over zijn pionnenstorm.

Dirk speelde een puik eindspel!

Michael en Gert

Paul en Dirk


Foto's en tekst: Martin van der Hidde


Geen opmerkingen:

Een reactie posten