dinsdag 19 november 2019

De eerste punten voor Maassluis 1

De krachtverschillen tussen de teams in de tweede klasse B van de RSB zijn (te) groot. Zo hadden wij na twee ronden slechts 2.5 bordpunten en 0 matchpunten. De wedstrijd tegen 3 Torens moest daar verandering in brengen. Dit team is op papier een stuk zwakker dan Maassluis en hier moeten we dus de punten halen.
De wedstrijd begon wat rommelig omdat Gert Dijkstra en Jean Paul Schriks per abuis de borden omgewisseld hadden. Na kort overleg bleef deze opstelling gehandhaafd. Dit pakte goed uit voor ons, beide heren pakten het volle punt. Gert was als eerste klaar. Na eerst een kwaliteit gewonnen te hebben op a8 kwam ook het andere witte paard op visite in de zwarte stelling. Het was snel uit.
Michael Kroes was als tweede klaar. Een stukoffer van zijn tegenstander had weliswaar zijn koningsstelling vernield, maar hij kon dit redelijk eenvoudig verdedigen. En dan hou je dus een stuk meer over. 2-0 voor de thuisploeg derhalve. Marcel Bergen stond gedrukt in de opening, maar wist uiteindelijk een eindspel te bereiken met een pion meer. In de analyse achteraf bleken er kansen voor zwart, achter het bord werd dit niet gevonden zodat hier de eerste remise viel.
Jos Kruidenier kreeg een heel vervelend wit pionnetje op e6. Deze angel in zijn stelling zou hem uiteindelijk de das omdoen, en hij verloor. Gelukkig bleek dit de enige verliespartij voor Maassluis.
Martin van der Hidde rekende een combinatie verkeerd uit. In plaats van een kleine kwaliteit te winnen, kwam hij een kwaliteit met pion achter. De stelling was verloren, maar een paar onnauwkeurige zetten van zijn tegenstander zorgden ervoor dat de partij kantelde. Hieronder meer.
Zoals gezegd won Jean Paul. Maar wie af en toe een blik op zijn bord wierp vroeg zich af of de zwarte koning een marathon aan het lopen was. De zwarte vorst stond op een gegeven moment op h6. Vermoedelijk gaf niemand een stuiver voor zijn kansen. Maar toen de dames geruild werden wist JP zijn eerste winstpartij voor het eerste te kunnen noteren. Peter van Soest weet dit jaar aardig te scoren. Vandaag bleef hij op remise steken. Waarschijnlijk had er meer in gezeten, hij was niet geheel tevreden met het resultaat. Als laatste was Dirk Brijs nog bezig. In een toreneindspel wat er redelijk gelijk uitzag ging zijn tegenstander in de fout, en één van Dirk's pionnen promoveerde.
Hierdoor won Maassluis uiteindelijk met 6-2. Uitslagen:


  Maassluis 1       1714 - 3-Torens 1       1534 6 - 2
1. Marcel Bergen      1849 - Henk Springer      1689 ½ - ½
2. Martin van der Hidde  1972 - Martin van Vaalen    1687 1 - 0
3. Jos Kruidenier     1884 - Arjen Hofman      1634 0 - 1
4. Michael Kroes      1816 - Rinus van der Linde   1602 1 - 0
5. Gert Dijkstra      1748 - Hans van der Burg    1415 1 - 0
6. Jean Paul Schriks    1360 - Egbert Berghout     1524 1 - 0
7. Peter van Soest     1384 - Hans Kunnen       1373 ½ - ½
8. Dirk Brijs       1695 - Jan Breugem       1345 1 - 0Dirk (voor) en Peter in de denktank


In mijn partij tegen Martin van Vaalen rekende ik mij rijk.
Zie onderstaand diagram:


Stelling na 23. Pc6xe5

Ik speelde 24. Txe5?? in de overtuiging daar materiaal aan over te houden, maar dit bleek een illusie. Ik kom een kwaliteit en pion achter en sta verloren. -4 volgens de schaakengine Stockfish 10.
Maar vanaf dit moment gaat de andere Martin mindere zetten doen. Hij pakt nog een pion op b6. Dit is te gulzig, en na afruil op e5 is het voordeel van zwart nog maar klein. Zijn stukken staan niet optimaal en de zwarte koning is redelijk onbeschermd.


Stelling na 30. Dxe5

Er volgde 30. ... Tf8 er dreigt nu Dxf2. Met  31.Pd4 voorkom ik dit en ontwikkel het paard naar een mooi centraal veld. Zwart houdt een plus met Db2 of Dd8. Hij gaat echter de fout in met Kf7?? Als je achter het bord zit, zie je niet zoals thuis de computerevaluatie. Deze schiet van -1 naar +8.5


Stelling na 31. ... Kf7??

Nu wordt ook de toren met tempowinst geactiveerd, 32. Tb1 en de dame moet de hoek in naar a7.
De witte dame komt nu naar binnen op c7 en er dreigt slaan op d7 of b7. Het is uit. Na zwart's 35e zet onstaat onderstaande stelling. De kortste weg naar winst is hier Dd6! 


Stelling na 35. ... Ke8

Na het gespeelde Dd6 dreigt mat middels Lg6. Zwart vookomt dit door Tg8. Nu speelt wit echter Pg6! Het paard nemen kan niet ivm Lg6 mat. Maar er dreigt De7 mat... Zwart speelde Tg7 om dit te voorkomen.  Maar dit laat een ander mat toe:

Ik kom dus met de schrik vrij. 
Tekst en foto: Martin van der HiddeGeen opmerkingen:

Een reactie posten