vrijdag 29 oktober 2021

Pijnlijk verlies tegen Erasmus

 Afgelopen maandag was de tweede wedstrijd in de RSB competitie. Erasmus, onze tegenstander, had liefst met 7-1 uitgehaald in de eerste ronde. Hoewel Maassluis op papier sterker was bleek Erasmus in goede doen. Ze wonnen terecht, zij het wat geflatteerd, met 5.5-2.5 

Wat speelde zich op de borden af? 

Arjen en Martin zijn de mannen met de hoogste rating op de club. Maar hun beider tegenstanders toonden aan dat een ratingverschil zich niet altijd vertaalt in een winst. Arjen schreef over zijn partij;

Ik kwam comfortabel uit de opening doordat mijn tegenstander niet de meest agressieve aanpak koos maar zich uiterst solide opstelde. Misschien had ik juist wat doortastender moeten zijn om voordeel te behalen. In de partij kwam het er niet van en werd vrij snel tot remise besloten in gelijkwaardige stelling.

Ik, Martin, speelde een positionele partij waarbij ik een halve zwakte van zwart probeerde uit te buiten. Zij die wel eens een boek inkijken weten dat je minimaal twee zwakten nodig hebt om op winst te kunnen spelen. Langzaam maar zeker verdwenen er meer stukken in de doos. Net voordat er een dame-eindspel op het bord kwam werd tot remise besloten in een gelijke stand.

Ondertussen vielen er wat slachtoffers aan de lagere borden..... Paul zijn tegenstander had een mooie stelling opgebouwd, wat Paul fataal werd. Dirk had in het middenspel één stuk op de 7e rij met zwart, terwijl zijn tegenstander volgens de Gouden Regels zijn stukken opgesteld had. Hoe het afliep kreeg ik niet goed mee, maar Dirk verloor. Ook Gert incasseerde een nederlaag. Volgens zijn zeggen kwam hij tijd en tempi tekort. Daar bovenop had hij een stellingsoordeel na een zettenreeks compleet verkeerd ingeschat.

De partij van Michael was nogal spectaculair. Toen ik langsliep leek hij materiaal te winnen. Maar zijn tegenstander offerde gelijk op g6. Even later stond het bord in vuur en vlam. De materiaalverhouding leek per zet te veranderen. Ik kon er geen touw meer aan vastknopen. Uiteindelijk een remise.

Jos had ondertussen een schitterende aanvalstelling. Hij schrijft zelf;


Een kater heb ik ervan en ditmaal niet door de drank. Na een goed  opgezette aanval kon ik met Pf5 mijn werk direct bekronen, zwart kan het paard niet nemen omdat dan Lxf5 volgt met daarna groot materieel voordeel en snel winst. Ik speelde Pxc6 Pxc6, Dd7+ Kb8, Dxc6 Dxf8 en Ta1 Pc4 met voordeel maar een onnodige verlenging van de partij.En tot slot blunderde ik mijn winst weg met.... Kb6  en c7, Dxg2 mat. Goed is natuurlijk Dd4+ Kc7, Dd6+ Kb6, c7+ (dan wel) Ka5, Ta1+ Kxb5, Tb1+ Kc4+ en Dd4 mat. We hadden op dat moment al verloren maar dat verzacht deze onnodige nederlaag niet.

Als laatste Marcel over zijn partij, de enige speler die het volle punt in Maassluis haalde:Wit heeft hier net Db3 gespeeld. Ik moet dit met c4 beantwoorden maar ik sla de dame.

Degene die echter slaat geeft de ander een dubbelpion maar eigenlijk een betere stelling. Inschattingsfoutje en blijkt maar weer dat ik nog veel moet leren over de Londen opening.


Na vele schermutselingen heb ik een pionnetje gewonnen maar de partij is de remisehaven nooit uit geweest.

Mijn sympathieke tegenstander had net Pd2 gespeeld om mijn mooie paard van het mooie veld c4 te krijgen en na een paardenruil lopers van ongelijke kleur over te houden.

Na de partij gaf hij aan dat ik hier Pb2 had kunnen doen. Schaak. Als de koning dan naar e2 of e3 gaat kan ik de pion op c3 slaan.

Na koning c2 kan ik met Lb4 die pion winnen. Ik had dit niet gezien en dacht een mooie kans gemist te hebben. Wat wij echter niet hadden gezien in de analyse na afloop was dat na Kc2, Lb4 wit paard naar  b1 speelt en ineens het betere spel heeft. Mijn terugtocht naar b6 i.p.v. b2 was toch de goede en hiermee houd ik een klein plusje.
Dit is de situatie na de 47e zet en het is nog steeds een remisestand. Maar beide in tijdnood. 

Hier grijpt wit achter echter heel snel ineens mis. 48 g4 , Tg8. 49 fe6+ ,  Ke6. 50 Th4 , Lg3. 51 Th6 , Lf4+.

Niet dat het uitmaakte want de winst voor Erasmus was al binnen en grote kans dat dit een rol speelde waardoor de concentratie was verslapte.


Het zeer lezenswaardige verslag van Jaap van Meerkerk van Erasmus is hier terug te vinden!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten