zondag 17 mei 2020

De Flatelier #3

In december '92 verscheen de derde Flatelier. Naast wedstrijdverslagen, notulen bestuursvergadering ea staan er twee interessante artikelen tussen. Ik zal hieronder het artikel over de schaaksimultaan uit 1970 integraal overtikken. Het artikel is van de hand van Peter de Bloeme en de partij van Aad Doelman, enige jaren geleden gestorven, een schaker tot het einde. Wat wel leuk is, is dat het bijna exact 50 jaren geleden gespeeld is. Het andere artikel is van mijn hand en gaat over het schaken via een BBS. Hiervan de foto's voor mensen die het willen lezen. De eerste stappen naar een digitaal online tijdperk......

En de cliffhanger van de vorige Flatelier waar Maassluis "straf" kreeg van de wedstrijdleider RSB:  De twee punten welke in mindering gebracht waren van het eerste team, zijn kwijt gescholden.

Terugblik

Al bladerend door het materiaal, wat als een soort erfenis van secretaris tot secretaris overgedragen wordt, kom ik enige correspondentie tegen van der schaakverenigng met Dr. Max Euwe, ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van de schaakvereniging. Het is een antwoord op een uitnodiging voor het geven van een simultaan-seance, daterend 3 december 1945, met een lijstje condities welke door een comite van de KNSB is vastgesteld, luidend: honorarium f50,- reis- en verblijfkosten en maximaal aantal borden, 30 stuks.

Er wordt een datum vastgesteld, 20 februari 1946 en naar verschillende adressen worden uitnodigingen gestuud waaronder het gemeentebestuur van Maassluis en schaakclub V.T.L. uit Leiderdorp.

Menig jaartjes later, 34 welteverstaan, wordt dr Max Euwe weer uitgenodigd tesamen met Lilienthal voor een simultaan-seance. Over deze laatste simultaanervaring wordt na afloop van de schaakavond aan de bar nog regelmatig teruggedacht door de mensen die dit hebben meegemaakt. 

[MvdH: ik was zelf aanwezig en speelde tegen Andor Lilienthal die dag. Kansloos verloren...]

Ik vind het wel jammer dat niet alle correspondentie en notulen bewaard zijn gebleven. Zo begint de correspondentie in het jaar 1931 en loopt tot 1947, waarna het in 1980 weer verder gaat. Evenzo de notulen die aanvangen in 1940 en gaan tot 1956. De draad wordt dan weer opgepakt in 1972 tot heden.

Zo kan het gebeuren dat er een lid van de vereniging wat kopij aanreikt waar je wat meer van wilt weten, maar helaas het jaartal is niet bewaard gebleven. 

De happening vond plaats in de kantine van de touwfabriek in Maassluis in 1970. Ook toen werd er een simultaan-seance met dr. Max Euwe gehouden.

Gelukkig voor ons zijn er altijd mensen die van hun hobby alles bewaren. Lees verder en kijk wat er aan de ene bord gebeurde van Aad Doelman tegen Max Euwe in 1970.

Klik op onderstaande regel:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten