zaterdag 23 mei 2020

De Flatelier #4

We schrijven februari 1993 en Flatelier #4 ligt op de deurmat. Waren de eerste drie delen nog met een kale omslag, nu verschijnt de Flatelier met haar bekende voorkant welke zij de rest van de nummers zal behouden.Het is Izaäc Keijzer die met deze suggestie kwam. Izaäc was vanaf 1947 lid van onze schaakvereniging. Hij is in 2011 gestorven maar was het grootste deel van zijn leven lid van onze vereniging, ik vermoed dat hij de 60 jaar wel volgemaakt heeft. Mogelijk kan de secretaris hier uitsluitsel over geven.

In ieder geval zien we een Garde klok, een schaakbord en twee koningen, waarvan de zwarte gevallen is.

Het blad wint ook aan volume, er komen meer bijdragen van leden in. Het blad wordt nu ook bij huis- en tandartsen op de leestafel gelegd en is ook online op verschillende BBSen te downloaden.

Ook lezen we dat Maassluis voor het eerst sinds mensenheugenis aan de bekercompetitie van de RSB meedoet. Helaas was dat van korte duur aangezien er met 3-1 verloren werd van CSV.

De wedstrijdverslagen van de externe competitie nemen het grootste deel van het blad in beslag, en daar vinden we ook hoe langer hoe meer partijen in terug.

Als ik deze doorblader valt mijn oog op een diagram uit de partij JP Kerkmans tegen Hans Hendriks, onze toenmalige penningmeester.Hans speelde in bovenstaande stelling Pe8 (om het mat op g7 te dekken) en wit speelde Th3? wat de dame verliest en Hans haalt op gelukkige wijze de winst binnen. Maar er zit veel meer in deze stelling. De stelling schreeuwt om f6!! na Pe8. Er dreigt mat door Dh7 en Txg7. Zwart kan g6 proberen maar loopt na Txg6 hastikke mat.Je kunt je voorstellen dat Hans vreselijk gezwijnd heeft in deze partij, maar dat is niet zo.
In plaats van Pe8 om het mat op g7 te voorkomen kan hij gewoon de toren nemen op g3. Zie volgend diagram. Als wit terugslaat neemt zwart de dame op h6. 

 

In de interne staat Arjen Kouwenhoven met 10 uit 10 ! bovenaan. Gevolgd door Gerlof Puppels, Marcel Bergen, Peter de Bloeme en Marc Janssen. De verenging telt op dat ogenblik 26 leden die meespelen in de interne competitie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten