dinsdag 25 december 2018

Twee handdrukken verwijderd van Steinitz

Door Martin van der Hidde

Honderdenvijftig jaar geleden, op kerstavond, werd Emanuel Lasker geboren. Voor het geval deze naam u niets zegt; Lasker was de tweede wereldkampioen schaken en recordhouder in jaren van deze titel.


Emanuel Lasker [foto wikipedia]


In 1894 speelde hij een match tegen de eerste wereldkampioen, Wilhelm Steinitz, en won deze. Het duurde tot 1921 voordat hij zijn titel verloor aan de Cubaan Raoul Capablanca.

Wilhelm Steinitz [foto wikipedia]


Nu heb ik onlangs een boek aangeschaft, een heruitgave van het matchboek om de wereldtitel tussen Siegbert Tarrasch en Emanuel Lasker in 1908. Eerstgenoemde heeft dit boek geschreven. Zeer onderhoudend.
Matchboek en stelling uit eerste partij [foto Martin van der Hidde]

Nu las ik onlangs dat Lasker ook tegen de latere wereldkampioen Max Euwe gespeeld had. En toen begon mijn geest wat te dwalen. Ook ik heb tegen Max Euwe gespeeld, in 1978. Dit vond plaats in een schaaksimultaan tussen Euwe en scholieren van scholengemeenschap professor Casimir. De oude meester was toen reeds 77 en aangezien hij niet geheel fit was kwam ik weg met een remise. Mijn enige schaakpartij tegen een (ex)wereldkampioen.Max Euwe [foto wikipedia]

Nu is de etiquette zo dat je voor en na de schaakpartij de tegenstander de hand schudt. Natuurlijk deden Euwe en ondergetekende dit ook. Zoals gezegd speelde Euwe in 1935 tegen Lasker, wat weer betekent dat ik één handdruk verwijderd ben van de wereldkampioen Emanuel Lasker. En gezien zijn matches tegen Wilhelm Steinitz mogen we het aannemelijk achten dat ik slechts twee handdrukken verwijderd ben van de eerste wereldkampioen schaken!

Hoe kom je hier nu op vraagt je je misschien af? Welnu, er gaat een theorie rond dat je slechts 6 'contacten' verwijderd bent van een andere aardbewoner, zeg Obama. Sinds ik daar jaren geleden over gelezen heb borrelt het weer af en toe in mijn bolletje omhoog.

Hier kun je meer over deze theorie lezen: Six degrees of separation

Door de handdruk met Max Euwe ben ik overigens van de meeste wereldkampioenen tot 1980 slechts één hand afdruk verwijderd. En ik heb Veselin Topalov de hand geschud dus vermoedelijk ook met de wereldkampioenen na 1980. Alleen Kramnik is dan een twijfelgeval ;-) .  Voor deze laatste opmerking verwijs ik jullie graag naar Toiletgate

Het feit dat ik slechts twee handrukken verwijderd ben van Steinitz maakt mij op de een of andere manier blij. Zo zit een mens toch vreemd in elkaar. Ik ga er vast niet beter van schaken. Maar op de een of andere manier geeft het een gevoel van verbondenheid, wat natuurlijk complete flauwekul is.

Euwe overigens, heeft veel beroemdheden de hand geschud, waaronder Hollywood beroemdheden. Misschien kom ik hier nog eens op terug.

Rest mij nog te vertellen dat ik ook André Hazes de hand heb geschud, maar om de een of andere reden doet mij dat toch een stuk minder.

Fijne kerstdagen!
1 opmerking:

  1. Vorig jaar schudden Arjan van der Leij en ik de hand van Magnus Carlsen. In 2000 had ik Karpov in de auto van Hoogeveen naar Rotterdam. Met een beetje rekenwerk zit dan zo'n twee handen van grofweg elke wereldkampioen vandaan?
    Dan tel ik het handenschudden met jou en Arjen Kouwenhoven (Bronstein) niet eens mee.
    Dichterbij een wereldkampioenschap zullen we niet komen?

    BeantwoordenVerwijderen